سفارش ویژه
مشاوره تخصصی
حمایت از پژوهش
دسترسی سریع به محصولات
کارگاه ها و دوره های آموزشی
ورود به سیستم
ایمیل
رمز عبور
 
ثبت نام
 

کاربرد فناوری نانو در منسوجات
0.00

تعداد بازدید : 47
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۱۰/۱۹

میکروب ها و منسوجات:

 هر ماده‌ای که مانع رشد میکروارگانیسم‌ها شود و یا آنها را از بین ببرد، یک ماده ضد میکروب است. منسوجات به عنوان محیطی مناسب برای رشد میکروارگانیسم‌هایی از قبیل باکتری و قارچ شناخته شده‌اند.  بنابراین یکی از کاربردهای مواد ضد میکروب در حیطه نساجی است. میکروارگانیسم‌ها به ویژه باکتری‌ها می‌توانند بر روی منسوجات رشد و نمو خوبی داشته باشند. مواد مغذی، آب،اکسیژن، گرما، گردوغبار، عرق بدن و… شرایط عالی برای رشد باکتری را فراهم می‌نمایند. میکروارگانیسم‌ها اغلب منسوجات را مورد حمله قرار می دهند و باعث ایجاد اختلالات رنگی و کاهش انعطاف پذیری یا استحکام کششی آنها می شود. حمله میکروبی را نمی‌توان با شستشوی مکرر از بین برد. الیاف ضد میکروب انواع مختلفی از  باکتری، ویروس و قارچ ها را از بین می‌برند و در عین دارا بودن چنین خصوصیاتی در صورت تماس با پوست انسان حساسیت ایجاد نمی‌کند.
بسیاری از افراد از بوی بد بدن خود در عذابند. جالب آن که در پای انسان معمولی 250 هزار غده‌ی تعرق‌زا وجود دارد که این غده‌ها روزانه 500 میلی‌لیتر عرق تولید می‌کنند. ورزشکاران به علت تعرق زیاد در معرض بیماری‌های قارچی بین انگشتان پا یا شیارهای پوست پای خود هستند. بوی بد پا معمولا به علت فعالیت باکتری خاصی به نام revibacteria   ایجاد می‌شود. این باکتری بیشتر بر روی پوست کف پا و پوست بین انگشتان پا زندگی می‌کند و از تیکه‌های پوستی که بطور مرتب از این نواحی جدا می‌شوند، تغذیه می‌کند. باکتری مذکور Methionine که نوعی اسید آمینه است را به Methanethiol  تبدیل می‌کند و بوی خاص پا به علت این واکنش‌های شیمیایی ایجاد می‌شود. محیط مناسب برای فعالیت این باکتری محیط مرطوب است.

پای کسانی که زیاد عرق می‌کند و یا به دلایلی زیاد در کفش می‌ماند می‌تواند محیط مناسبی برای رشد و فعالیت این باکتری فراهم آورده و موجب بوی بد پا شود. بوی بد پا در مردان بیشتر دیده می‌شود. پوشیدن جوراب و کفش هایی که مانع از تنفس عادی پا شده و اجازه رسیدن هوا به پا را نمی‌دهند می‌تواند موجب بوی بد پا شود. ورزشکارانی که مدت زیادی کفش می‌پوشند و به علت فعالیت شدید بدنی تعریق زیادی در کل بدن ازجمله در پا دارند مستعد بروز این وضعیت هستند

 

 

نانو ذرات نقره(silver nano particle)  ، یکی از پرکاربرد‌ترین ذرات در حوزه نانو به شمار می‌رود که هر روزه بر کاربرد آن در دنیای نانو افزوده می‌شود. نانوذرات نقره عمدتاً، به‌دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی ویژه‌ای که از خود نشان می‌دهند در مصارف دارویی و بهداشتی کاربرد فراوان دارند.

یکی از دلایل کاربرد گسترده این ذرات، خاصیت ضد میکروبی این ذرات است. نقره در ابعاد بزرگتر، فلزی با خاصیت واکنش دهی کم می‌باشد، ولی زمانی که به ابعاد کوچک در حد نانومتر تبدیل می‌شود خاصیت میکروب کشی آن بیش از 99 درصد افزایش می یابد، به حدی که می توان از آن جهت بهبود جراحات و عفونتها استفاده کرد. نقره در ابعاد نانو بر متابولیسم، تنفس و تولید مثل میکروارگانیسم اثر می گذارد.
 

دانشمندان مکانیسم‌های متفاوتی را برای تبیین اثرگذاری نقره بر میکروب‌ها یافته‌اند. به دلیل همین تعدد مکانیسم‌ها است که میکروب‌ها نمی‌توانند نسبت به نقره سازگار شوند و یا مقاومت پیدا کنند. امروزه به مدد فناوری نانو ساخت ذرات نقره در ابعاد نانو میسر شده است، ذرات نانو نقره به ما این امکان را می‌دهند که با کمترین غلظت خاصیت ضد میکروبی بسیار قوی را از فلز نقره شاهد باشیم.

دو مکانیسم عمده برای تاثیر نانو نقره  بر باکتری‌ها عبارتند از:

  1. مکانیسم کاتالیستی: تولید اکسیژن فعال توسط نقره، این مکانیسم بیشتر درمورد کامپوزیت‌های نانو نقره ای صدق می‌کند که روی پایه‌های نیمه هادی مانند TiO2 یا SiO2 قرار گرفته می‌شود. در این وضعیت ذره مانند یک پیل الکتروشیمیایی عمل می‌کند و با اکسید کردن اتم اکسیژن، یون اکسیژن و با هیدرولیزکردن آب، یون -OH را تولید می‌کند که هر دو از بنیان های فعال و از قوی ترین عاملین ضد میکروبی نیز می باشند.
  2. مکانیسم یونی: دگرگون ساختن میکروارگانیسم به وسیله تبدیل پیوند هایSH ــ بهSAg ــ

دراین مکانیسم ذرات نانونقره فلزی به مرور زمان یون‌های نقره از خود ساطع می‌کنند. این یون‌ها طی واکنش جانشینی، باندهای -SH را در جداره میکروارگانیسم به باندهای -SAg تبدیل می‌کنند، که نتیجه‌ی واکنش مرگ میکروارگانیسم است.

 

برخی از انواع قارچ ها و باکتری های موجود بر روی منسوجات:
 

1) قارچ كانديدا

قارچ كانديدا شايع ترين عامل عفونتهاي قارچي است. قارچ كانديدا سبب بروزالتهاب مي‌شود. زماني كه قارچ كانديدا بيشتر از حد معمول رشد كند سبب ايجاد خارش و بوي نامطبوع مي‌گردد.

عفونت با كانديدا شامل انواع زير است:

1. عفونت كانديداي دهاني

2. عفونت قارچي واژن

3. عفونت قارچي ناخن

 

2) قارچ تریکوفایکون

قارچ سطحي پوست سر يا كچلي عبارت‌ است‌ از: عفونت‌ قارچي‌ پوست‌ سر كه‌ در اثر تهاجم‌ قارچ‌ها به‌ ساقه‌ی‌ مو ايجاد مي‌شود.

 

انواع كچلي كه ناشي از قارچ ها هستند مانند كچلي سر، ريش، بدن و ناخن به دليل رشد چند نوع قارچ از جمله ميكروسپوروم ، تريكوفيتون، اپيدرموفيتون ايجاد مي‌شود.

روش انتقال اين قارچ ها تماس مستقيم فرد به فرد یا استفاده از وسايل آلوده مشترك مثل شانه، روسري، حوله و دمپائي است. اين مشكل علاوه بر انسان در ميان حيوانات خانگي نيز شايع مي‌باشد.

3) قارچ آسپرژیلوس:

 


قارچ خطرناكي است كه دربيماران مبتلا به اختلال ايمني، بيماران پيوند عضو، بيماران مبتلا به  بيماري‌های  بدخيم  خوني و بيماراني‌كه تحت درمان دراز مدت با استروييد (كورتون) قرار گرفته اند باعث مرگ مي‌شود. اين قارچ مي‌تواند به ريه، سينوس‌ها و حتي ساير اندامهاي حياتي بدن مانند مغز حمله كند. عفونتهاي قارچي آسپرژيلوس براي افراد مسن بويژه كساني كه دستگاه ايمني ضعيفي دارند خطرساز است.مكانهاي كه اين نوع قارچ در آنها يافت ميشوند عبارتند از: بالش و هوا، زيرزمين ها، گلدان هاي خانگي، كودهاي نباتي، رايانه، مواد غذايي يافت ميشود.
آسپرژيلوس از جمله عفونت هاي بيمارستاني است. برخي از انواع  قارچ آسپرژيلوس  سبب بروز عفونت در انسان‌ها و حيوانات مي‌شوند . آسپرژيلوس توليد آفلاتوكسين مي‌كند كه ماده اي سمي و سرطان زا است. و مي تواند ظير دانه هاي غلات را آلوده كند.

4) باكتري سودوموناس آئروژینوزا:

این باکتری، از سیستم ایمنی ناتوان افراد سوء استفاده کرده و در آنها عفونت و سموم مضر برای  بافت‌ها ایجاد می‌کند. سودوموناس آئروژینوزا سبب عفونت‌های مجاری ادراری، سیستم تنفسی، التهاب و آماس پوست، عفونت‌های بافتهای نرم، عفونت‌های استخوان ومفاصل، عفونت‌های معده و روده‌ای و عفونت‌های سیستمیک گوناگون به ویژه در بیماران با سوختگی‌های شدید، بیماران دچار به سرطان و ایدز می‌شود . اصولا این باکتری یک باکتری شایع بیمارستانی است  و از راه میوه‌ها ، گیاهان وسبزی‌ها، عیادت کنندگان و بیمارانی که از دیگر بخش‌ها منتقل می‌شوند وارد پیرامون بیمارستان می‌شود

.

5) باكتري استافیلوکوکوس اورئوس:

 

این باکتری در پوست بدن دیده می‌شود. یکی از مهم‌ترین باکتری‌های آلوده کننده مواد غذایی می‌باشد. این باکتری از طریق انسان (دست آلوده در تماس با ماده غذائی) و حیوانات خونگرم (خصوصا دام) به ماده غذائی منتقل شده و در فرد ایجاد مسمومیت گذرا همراه با اسهال و استفراغ می نماید.

 

6) باكتريEscherichia Coli :

اغلب گونه‌های E.Coli بی ‌ضرر هستند، اما برخی از انواع آن باعث مسمومیت وخیم غذایی در انسان‌ها می‌شوند. اسهال ناشي از اين ميكروارگانيسم احتمالا يكي از شايعترين بیماری‌ها در كودكان است.

کاربرد نانوفناوری در منسوجات:

امروزه صنعت نساجي به يکي از زمينه‌هاي اصلي براي کاربرد فناوري نانو در توليد محصولات و بهبود فرايندها تبديل شده است. توليد لباس ها و منسوجات خانگي ضد میکروب، خود تميزشونده، ضد آب و ضد لک، ضد چروک و پوشاک محافظ در برابر پرتو فرابنفش و لباس هاي ضد بو شماري از تحولات ايجاد شده در صنعت نساجي با کمک فناوري نانو هستند. به طور کلي نوآوريهاي تاثير گذار در بازار صنعت نساجي شامل مواردي است که توسعه محصولات جديد مطابق با تقاضاي مصرف کننده را در پي دارند و یا اینکه با ايجاد تحول در فرآيندهاي توليد، موجب کاهش قيمت، افزايش ظرفيت توليد و ارتقاء کيفيت شوند. در زمينه ورود فناوري نانو به بازار پوشاک که حدود 60 درصد بازار منسوجات را تشکيل ميدهد، موانع زيادي وجود دارد. منتهی امروزه مجموعه نانوبازار بهترین برندهای این نوع محصولات را که دارای تاییده‌های معتبر ملی و بین‌المللی می‌باشند را در فروشگاه اینترنتی خود عرضه می‌نماید تا بازدیدکنندگان و مشتریان محترم بتوانند در کمترین زمان و با کمترین هزینه بهترین و با کیفیت‌ترین نوع این محصولات را خرید نمایند.

نانو بازار اولین فروشگاه تخصصی محصولات نانو در کشور.

منبع :
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
متن نظر :
ارسال نظر
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال